Så lär vi barnen att simma
För att lära sig simma är det viktigt att vi har respekt och förståelse för vattnet. Innan vi börjar träna på tekniker inom de olika simsätten måste vi först behärska grundstenarna inom vattenvana; Andas, Doppa, Glida, Hoppa, Balansera, Förflytta, Rotera och Flyta.
Vattenvana är en viktig förutsättning för att lära sig att simma. Men kom ihåg att simkunnighet är en färskvara som behöver underhåll!
Läs gärna mer på Svensk Simidrott, Simningens ABC
Vattenvanan tränas som mest i gruppen Baddare och Sköldpaddan, men repeteras i alla våra simskolenivåer och teknikgrupper.
Vi i SKK har valt att lära ut ryggcrawl och crawl som våra första simsätt då det är enklare motoriskt för barn att lära sig. Fördel med ryggcrawl är att kunna har fri tillgång till andning och ögonkontakt med simlärare, vilket är en stor trygghet för barn.
Vi introducerar fjärilskickar tidigt i simskolan så att rörelsen är bekant för barnen när de klättrar i nivå och är redo att lära sig fjärilsim. Bröstsim har vi valt att vänta med tills barnen kommer till teknikgrupperna Fisken och Hajen då det krävs finmotorik samt att barnens tyngdpunkt förändras. Yngre barn har tyngdpunkten mycket högre upp på kroppen än vad äldre barn har vilket ger olika förutsättningar att lära sig bröstsim.
Självklart är alla olika och har olika förkunskaper. Vår största uppgift som simförening är att se till att varje medlem trivs och att alla får en glädjande känsla av att komma till simundervisningen. Därför använder vi oss mycket av lek i undervisningen.